in ,

7 Ikon Popular Bantu Isu Kemiskinan Masyarakat Islam di Afrika Timur

Tujuh ikon yang akan turut serta terdiri daripada barisan selebriti, personaliti TV, usahawan dan bintang sosial media iaitu  Hazeman Huzir, Farah Lee, Nadzmi Adhwa, Akhi Fairuz, Que Yahaya, Nazirul dan juga personaliti korporat iaitu Aiman Hakim dari Isosynergy Holdings Sdn Bhd.

Misi kemanusiaan yang memberikan fokus kepada pembangunan pendidikan dan ekonomi itu merupakan kunjungan ke-2 IM ke sana selepas kunjungan sebelum ini iaitu pada tahun 2017.

Untuk misi kali ini, IM mensasarkan untuk mengumpulkan dana sebanyak RM 1.2 juta bagi projek yang merangkumi pengagihan daging kurban, keperluan persekolahan, wakaf Al-Quran dan baik pulih sekolah.

Misi Kemanusiaan Afrika Impactive Malaysia

Jumlah sasaran itu juga, merupakan usaha IM dan rakyat Malaysia dalam menyalurkan bantuan lain kepada komuniti Islam di sana nanti, seperti kelengkapan ibadah dan bantuan mengajar.

Misi Kemanusiaan Aftika

Tujuh ikon yang akan turut serta terdiri daripada barisan selebriti, personaliti TV, usahawan dan bintang sosial media iaitu  Hazeman Huzir, Farah Lee, Nadzmi Adhwa, Akhi Fairuz, Que Yahaya, Nazirul dan juga personaliti korporat iaitu Aiman Hakim dari Isosynergy Holdings Sdn Bhd.

Malah, sesuai dengan sambutan Hari Raya Aidiladha, misi kali ini turut mensasarkan untuk mendapatkan 100 ekor lembu kurban, 100 ekor kambing akikah dan 500 kilogram infak daging untuk diserahkan kepada masyarakat Islam di Tanzania. 

Bagaimana pun jika sambutan menggalakkan, IM akan berusaha mendapatkan lagi bekalan kambing dan lembu dari rakan NGO kami di sana untuk permintaan dari rakyat Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Impactive Media, Mohamad Khairul bin Jamain atau dikenali sebagai KJ berkata, program kemanusiaan ini membawa misi dalam membantu masyarakat Islam di Tanzania yang sering ditindas dan terpinggir. 

Katanya, seramai 446 juta dari 1.02 billion penduduk di Afrika adalah beragama Islam. Manakala Tanzania adalah sebuah negara di benua Afrika yang merangkumi 34.1%  masyarakat beragama Islam. 

“Berbeza sekali dengan negara yang majoritinya adalah beragama Islam, masyarakat Islam di Tanzania sering dipinggirkan dan tidak mendapat perhatian.

“Menerusi kunjungan ke Tanzania itu nanti, kami akan berkunjung ke 2 buah daerah utama yang akan menjadi sasaran untuk misi kami kali ini iaitu di Handeni dan juga Kilendi.  

“Daripada informasi yang kami terima daripada rakan kerjasama kami iaitu Islamic Help, mereka menyatakan bahawa dua daerah ini adalah yang paling miskin dan sangat memerlukan bantuan di Tanzania.

“Justeru, Tanzania menjadi lokasi sasaran kerana kurangnya bantuan dihulurkan kepada komuniti muslim di sana. Sejajar dengan fokus IM yang melihat pada komuniti dan isu terpinggir,”katanya.

KJ ditemui pada sidang media dan majlis memperkenalkan barisan ikon yang akan menyertai Misi Kemanusiaan Afrika yang telah diadakan di Red Card Café, Bandar Baru Bangi, pagi tadi.

Menurut KJ, beliau menanam kerpercayaan yang tinggi terhadap 7 ikon berkenaan bersama kewibawaan masing-masing  sebagai ejen penyebaran maklumat untuk misi itu, secara tidak langsung dapat menyuntik kesedaran kepada pengikut mereka.

“Misi ini bukan sekadar daripada usaha IM semata-mata, malahan juga di atas bantuan rakan ikon kemanusiaan yang mengambil bahagian. 

“Suka saya maklumkan di sini, 7 ikon yang terlibat di dalam misi ini,  adalah individu yang aktif dalam isu kemanusiaan. 

“Mereka bukan sahaja dipilih secara sewenang-wenangnya. Malahan ada diantara mereka merupakan sebahagian daripada pasukan IM. 

“Hasrat dan tujuan yang mereka bawa serupa seperti kami iaitu untuk mendepani isu kemanusiaan terutamanya bagi membantu komuniti masyarakat Islam di  Afrika secara khususnya.

“ Mereka memainkan pengaruh yang besar untuk memberikan kesedaran akan isu di Afrika dalam kalangan rakyat Malaysia khususnya,” katanya.

Keberadaan 7 ikon di Tanzania itu nanti akan dilengkapi dengan beberapa aktiviti utama antaranya,  mereka akan terlibat secara langsung dalam aktiviti korban di sana. 

Ikon berkenaan akan di bawa melawat ke kawasan-kawasan yang memerlukan bantuan untuk melihat aspek yang boleh dibantu pada masa akan datang seperti madrasah, sekolah dan sebagainya. 

Jelas KJ, usaha waktu ini, seperti Projek Ibadah Kurban/Aqiqah & Projek Wakaf hanyalah fasa pertama.

Katanya, IM mempunyai gerak kerja yang berbeza untuk mengkaji serta analisa keperluan disana nanti berdasarkan keperluan. Ini adalah bagi mengelakkan pembaziran dana sumbangan rakyat Malaysia.

“Fasa kedua itu nanti akan dikemaskini secara langsung di platform icon-icon yang terlibat,” katanya. 

IM bukan hanya mensasarkan projek berbentuk ‘one-off’ namun matlamat mereka adalah untuk menjayakan projek yang mempunyai impak jangka masa panjang.

“Harapan kami adalah untuk menjayakan lebih banyak projek dengan impak jangka masa panjang terutama di Afrika.

“Selain impak kepada komuniti,  IM diharap dapat memberi penagaruh terbesar dalam mendepani isu kemanusiaan terutama dalam kalangan anak muda.

“Dua teras utama IM adalah dalam mensasarkan pembangunan pendidikan dan ekonomi yang mana kedua-dua aspek ini adalah elemen penting yang saling berkait dalam ekosistem masyarakat setempat.

“Impak yang jelas mungkin tidak dapat dilihat dalam sehari dua, namun kami percaya bahawa nasib sesuatu bangsa dapat diubah dengan pendidikan dan ekonomi,”katanya.

Mereka yang bermurah hati untuk menyumbangkan dana dan ingin berinfak bagi menyokong Misi Kemanusiaan Afrika ini boleh salurkan sumbangan anda ke impactivemy.onpay.my/order/form/13 atau impactivemy.onpay.my/order/form/media4afrika .

Sumbangan anda juga boleh disalurkan ke akaun bank Pertubuhan IMpak Prihatin Malaysia (Impactive Malaysia) di no akaun RHB – 21245760048670.

Misi Kemanusiaan Aftika

Berkenaan Pertubuhan Impak Prihatin Malaysia@ Impactive Malaysia (IM)

– Impactive Malaysia merupakan sebuah organisasi yang ditubuhkan pada Mei 2019 oleh Mohamad Khairul Jamain selaku Ketua Pegawai Eksekutif. 

– Impactive Malaysia merupakan sebuah pertubuhan berorientasikan kebajikan yang menumpukan kepada golongan yang kurang bernasib baik dari segi sosial dan ekonomi di dalam dan luar negara.

– Impactive Malaysia juga telah menjalankan beberapa misi kemanusiaan di Kenya, Sudan dan Indonesia. 

– Misi Kemanusiaan di Mombasa, Kenya pada 2017 telah dijalankan bagi membantu masyarakat tempatan yang kurang bermampuan melalui pembinaan sekolah, madrasah, bengkel komuniti untuk membantu penagih dadah, projek kasut sekolah dan perigi air. 

– Pada 2017 juga, Misi Kemanusiaan di Sudan telah digerakkan dan telah membantu penduduk tempatan membaik pulih sekolah, pemasangan panel solar dan membantu ekonomi anak muda. 

– Di Indonesia, Misi Bantuan Kecemasan Gempa Bumi Lombok pada tahun 2018, digerakkan bagi membantu mangsa gempa bumi di Lombok dari segi pengagihan bantuan pakaian asas dan makanan asas.

– Di Malaysia, antara projek kemanusiaan yang telah dijalankan oleh Impactive Malaysia pada tahun 2019 ialah Projek Khatan Murid Sekolah Sampah di Sandakan, Sabah, Projek Baiki Jambatan di Kampung Batu dan Projek Al-Quran Pulau ke Pulau di Semporna, Sabah. 

– Pada tahun 2020, Impactive Malaysia telah menggerakkan Tabung COVID-19 untuk membantu Komuniti Pulau dan ‘stateless’ di Semporna melalui sumbangan barangan asas. Untuk tahun 2021, antara projek kebajikan yang telah dilaksanakan oleh Impactive Malaysia pada tahun 2021 ialah Misi Tab untuk Anak Sabah. 

Misi Kemanusiaan Aftika

– Projek ini telah membantu seramai 26 orang pelajar dari kalangan pelajar kurang berkemampuan di Sabah memiliki tablet untuk mengikuti pembelajaran atas talian.

– Impactive My turut menjalinkan kerjasama dengan rakan NGO di dalam dan juga luar negara. Di dalam negara seperti Cinta Syria Malaysia di mana kami pernah bersama dalam menjayakan Misi Musim Sejuk di Syria dan juga bersama dengan Cinta Gaza Malaysia dalam menjayakan Misi Bantuan Kecemasan Banjir di Pantai Timur serta di Hulu Langat, Pahang pada hujung tahun 2021 yang lalu.

7 Ikon Popular Bantu Isu Kemiskinan Masyarakat Islam Di Afrika Timur

– Bagi NGO antarabangsa pula, Impactive Malaysia telah  bekerjasama dengan beberapa NGO di Turki seperti Bonyan Organization dan Onsur Organization serta Islamic Help di Afrika.

Nama organisasi: Impactive Malaysia Email:[email protected]

No tel: +6010.241.4841 Alamat: Jalan Mutiara 2, Mutiara Heights, Kajang, Selangor

Instagram: impactive_malaysia Facebook: Impactive Malaysia

7 Ikon Popular Bantu Isu Kemiskinan Masyarakat Islam Di Afrika Timur

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Asyraf Khalid | 10

Asyraf Khalid Terkilan Dituduh Berguru Dengan Scammer

Habib | 11

Pesta Emas Habib 2022 Tawar Pelbagai Rekaan Emas Untuk Pelanggan